“Kaiserstuhl !!”, dat is vaak het antwoord dat je krijgt op je vraag: “wat is de Duitse wijnstreek Baden ?”.
Maar het is echter veel meer dan dat : het op twee na grootste wijngebied van Duitsland, over meer dan 400 km langs de Rijn, de meest zonnige en warmste plaats van het land.
Baden is “Burgunderland”, de hele pinotfamilie is er vertegenwoordigd. Geen onlogische keuze, gezien aan de andere kant van de Rijn de Elzas ligt. Maar de wijnen zijn sterk verschillend van deze van de Elzas.
Het zachte klimaat, de vriendelijke wijndorpen en de landschappelijke afwisseling lokken veel wijntoeristen, die plezier maken bij de ruim honderd wijnfeesten per jaar.
Maar wij lieten ons daar niet door verleiden en ons concentrerend op onze zware taak en opdracht, bezochten we wijnbouwers van aan de Zwitserse grens tot tegen Würzburg, doken de kelders in en proefden vele wijnen, om er 8 te selecteren voor deze eerste proefavond.
In het kader van de “Wijnrivieren van Europa” voeren we al de Douro af, bezochten we de Povlakte en proefden we van de wijnen van de Moezel.
Nu richten we onze kijker op de Spaanse Ebro, ongeveer 925 km lang, ontspringt in het Cantabrische gebergte van Noord-Spanje en stroomt langs Zaragoza naar het zuidoosten om uit te monden uit in de Middellandse Zee bij Tortosa.
De belangrijkste wijngebieden die de Ebro hierbij aandoet zijn Rioja en Priorato, maar ook Navarra en Terra Alta, en als je de zijrivieren er ook bijneemt: Campo de Borga, Cariñena, Calatayud, Somontano en Costers del Segre.
Ik zie het al, het zal weer moeilijk kiezen zijn.
December is de feestmaand met de diners van Kerst en Nieuwjaar.
Dikwijls hebben we de neiging om bij deze klassieke Franse wijnen te kiezen.
Maar overal ter wereld worden kwalitatieve feestwijnen gemaakt en dat hebben we intussen al bewezen jaar na jaar met al onze thema’s.
Dus reizen we de wereld af en gaan we bestellen : aan de hand van een virtueel (!) menu gaan we voor een bubbel bij het aperitief, 3 verschillende witte wijnen voor bij het voorgerecht, 3 rode wijnen selecteren we voor bij het hoofdgerecht en we kiezen een zoetje als begeleider van het nagerecht.
Griekenland “revisited"
Zeven jaar geleden waren we er al eens te gast en het was een onbekende en ongekende superavond.
Hier konden we écht zeggen … onbekend was onbemind.
Intussen is er al heel wat veranderd en het aanbod van de Griekse wijnen is groter en toegankelijker geworden. De assyrtiko-druif doet bij vele wijnliefhebbers al een belletje rinkelen.
Ook wij proefden op openflesdagen verder Griekse wijnen en ontdekten in de Kempen een Vlaming die zijn hart aan deze wijnen heeft verloren en na strenge selectie ze ook voor ons invoert.
De steeds terugkomende hamvraag van velen… en het antwoord van de Bourgogne-liefhebber is steevast gekend: Bourgogne boven alles en we tasten wat dieper in de portemonnee.
Hebben ze gelijk ?
Het is een feit dat in deze Franse streek de wijnen steeds duurder worden.
Wijnregio’s overal ter wereld zien dit ook en proberen de Bourgondische pinot noir- en chardonnay-wijnen te kopiëren.
Hebben ze gelijk en weerstaan ze de test ?
We serveren de wijnen blind om iedereen een eerlijke kans te geven en we laten ons verrassen !
Vieilles vignes wereldwijd
De leeftijd van de wijnstok is één van de belangrijkste kwaliteitsfactoren van wijn. Dit hebben we in vorige proefavonden al meermaals bewezen.
Hoewel hun commerciële waarde afneemt – oude stokken produceren minder druiven–, toch worden oude wijngaarden gekoesterd en de druiven worden met veel zorg geplukt voor het maken van de betere cuvée’s.
De term “oude stokken” is niet overal wettelijk gedefinieerd en niet iedere druivenras is ervoor geschikt. Wel vinden we ze wereldwijd en van veel verschillende leeftijden, sommige pre-Phylloxera.
Wij gingen op zoek wereldwijd naar 8 old vines, vieilles vignes of alte Rebe!
Zuid-Amerika : overzicht
Brazilië…. Edwin droomt er al jaren van om hierover een avond te organiseren…met de zwierige Samba danseressen erbij ….
Alleen is Brazilië nog té onbekend en té weinig beschikbaar hier in België.
Daarom gooien we het op een andere boeg en nemen we direct alle wijnlanden van het volledige Zuid-Amerikaanse continent ineens.
Zuid-Amerika is na Europa het belangrijkste wijn-producerende continent. Al in de 16de eeuw introduceerden Spaanse conquistadores er de eerste druivenstokken.
Dit kan leiden tot mooie verrassingen, het wordt dus onbekend Brazilië, Mexico, Uruguay, Bolivia of Peru gecombineerd met de 2 vaste waarden Chili en Argentinië.
Zaterdag 1 juni 2024:
Commanderij Barbecue
Zie PDF bestanden